Peter Mandelson se je končno osebno opravičil
Do opravičila je prišlo nekaj dni po tem, ko je nekdanji britanski veleposlanik v ZDA, ki je bil odstavljen po razkritju elektronskih sporočil med njim in Epsteinom septembra, naletel na ostre kritike zaradi svojih izjav. V nedeljskem intervjuju so laburističnega lorda vprašali, ali se bo žrtvam opravičil zaradi svoje povezanosti z milijarderskim spolnim plenilcem.
Lord Mandelson je sprva opravičilo omejil na ženske zaradi »sistema, ki ni hotel slišati njihovih glasov in jim ni nudil zaščite, ki bi jo morale imeti«.
Po burnem odzivu javnosti je Mandelson v ponedeljek zvečer za BBC Newsnight podal izjavo, v kateri je dejal:
»Včeraj nisem želel prevzeti odgovornosti za njegova kazniva dejanja, o katerih nisem vedel – nisem bil brezbrižen –, saj me je z lažmi zavajal, tako kot mnoge druge. Motil sem se, ko sem mu po obsodbi verjel in z njim nadaljeval odnos. Nedvoumno se opravičujem ženskam in dekletom, ki so trpele, ker sem to storil.«
Dodajal je:
»Nikoli nisem bil kriv ali sokriv pri njegovih zločinih. Tako kot vsi drugi sem pravo resnico o njem spoznal šele po njegovi smrti. Toda njegove žrtve so vedele, kaj počne – njihovih glasov se ni slišalo – in žal mi je, da sem bil med tistimi, ki so verjeli njemu in ne njim.«
Nekateri člani vlade so njegove izjave kritizirali, laburistična baronica Kennedy pa je za BBC Newsnight dejala, da je bilo »šokantno«, da se sprva ni opravičil zaradi svoje povezanosti z Epsteinom.
»Mnoge ljudi je šokiralo, da tega ni storil,« je dejala.
»Vesela sem, da se je danes oglasil in zdaj vsaj priznava, da je želel, da bi ljudje razumeli, da sam ni vedel in da so ga prepričali.« Dodala je še: »Nekdo, kot je Peter Mandelson, bi moral vedeti, da ne sme iti na televizijo, ne da bi se opravičil ženskam, ki so tako strašno trpele.«
Mandelson je čez vikend dejal, da je kljub Epsteinovi prvi obsodbi leta 2008 zaradi napeljevanja mladoletnice k prostituciji – za kar je bil obsojen na 13 mesecev zapora – verjel njegovim trditvam o nedolžnosti.
Elektronska sporočila, ki so se pojavila lani, so razkrila, da je Mandelson Epsteinu pisal, da »misli o njem vse najboljše«, ter mu svetoval, naj se »bori za predčasno izpustitev«. O sporočilih je dejal:
»Bila so grozna, neprijetna sporočila, ki so bila objavljena. Zelo so me osramotila.«
Na vprašanje, ali si je zaslužil razrešitev, je odgovoril:
»Razumem, zakaj je (Keir Starmer) sprejel odločitev, ki jo je. Vendar mi je zelo jasno, da tega vprašanja ne bom znova odviral ali se vračal k njemu. Grem naprej.«